Landgoederenzone Baakse Beek

Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Bronckhorst en provincie Gelderland kijken samen met landgoedeigenaren hoe zij in de Landgoederenzone Baakse Beek in kunnen spelen op klimaatverandering. We willen het gebied voor de langere termijn duurzaam en rendabel houden. Daarom moeten we meer water vasthouden en we moeten het langer vasthouden. Tegelijk moet water geen overlast veroorzaken. 

Dat kan als we piekbuien op de goede plekken bergen en geleidelijk lten wegstromen. Hiervoor is een en gezamenlijke, gebiedsbrede aanpak nodig. Een aanpak met aandacht voor erfgoed, natuur, landbouw en toerisme.

Waarom doen we dit?

Tussen Ruurlo en Wichmond liggen tientallen grote en kleine landgoederen. Het hele gebied kampt al sinds ongeveer 1990 met ernstige verdroging. Dat komt doordat we het gebied vroeger zo droog mogelijk wilden houden voor de landbouw. Nu is er mede door het veranderende klimaat in de zomer te weinig water. Dit is slecht voor de bijzondere natuur en de landbouw in dit gebied.

Samen met het gebied willen we de natuur, landbouw en de unieke kenmerken van vroeger bewaren. Daarom willen we het water op de landgoederen beter vasthouden en benutten. In de winter valt er namelijk wel genoeg water, maar in de zomer is het vaak te droog. We willen wateroverlast voorkomen. Het tijdelijk opslaan en langzaam afvoeren van zware buien blijft dan ook belangrijk.

Onze aanpak

Het gebied van de Landgoederenzone is te groot om in één keer aan te pakken. In 2020 zijn al maatregelen uitgevoerd bij landgoed de Wildenborch. En in 2022 op landgoed ’t Medler. In 2024 gaan we aan het werk op de Meene en ten zuiden van Wientjesvoort. We maken een plan per landgoed of deelgebied. Dat doen we samen met de eigenaren. Met de pachters en omliggende grondeigenaren voeren we veel gesprekken aan de keukentafel. Zo maken we de plannen passend voor hun gronden en bedrijfsvoering. 

We passen de plannen zoveel mogelijk aan op de bodem en het natuurlijke watersysteem van de Baakse Beek. Daarnaast laten we ons inspireren door de cultuurhistorische waterstructuren. Deze structuren zijn in vorige eeuwen aangelegd en blijken vaak verrassend goed werken.

Kaart van het gebied

Overzichtskaart van de Landgoederenzone

Hier zie je het hele gebied op een kaart.

Stel je vraag

Heb je een vraag over projecten in de landgoederenzone? Bel of mail dan met Astrid Stokman.

Bellen06 40 34 75 02 06 40 34 75 02 Stuur e-mail
portretfoto Astrid Stokman