Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks plateau

We maken de beken in het Achterhoeks plateau geschikter voor de planten en dieren die erin thuishoren. Het Achterhoeks Plateau is het gebied in het oosten van de Achterhoek, van de grens met Duitsland tot en met Groenlo, Lichtenvoorde en Aalten. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat gaan we doen?

We maken de beken in het Achterhoeks plateau geschikter voor de planten en dieren die erin thuishoren. Meer variatie in de beek, stromend schoon water en grotere aaneengesloten leefgebieden. En we zorgen dat de beken en hun omgeving beter tegen het klimaat van de toekomst kunnen. De beken moeten in droge tijden niet onnodig water afvoeren. Als het veel of lang regent moeten de beken natuurlijk wel zorgen dat het vele water snel weg kan. 

Wat bedoelen we met schoon water?

Schoon water heeft twee betekenissen. In de eerste plaats bedoelen vaak we de chemische kwaliteit. Welke stoffen zitten in het water? En in welke hoeveelheden? De chemische kwaliteit van het water moet goed genoeg zijn voor het gebruik van het water en voor planten en dieren die er leven. Schoon water betekent ook biologische kwaliteit. Dan praten we over de kwaliteit van het water als leefgebied voor planten en dieren. Het gaat dan vooral over hoe het water en de oevers zijn ingericht. Het waterschap is op verschillende plaatsen in haar gebied aan de slag met deze inrichting van de beken. 

Waarom zijn maatregelen nodig?

In het verleden is het watersysteem ingericht om water zo snel mogelijk af te voeren. Sloten zijn gegraven, beken zijn recht getrokken, verbreed en dieper gemaakt. De beken zijn daardoor vaak niet geschikt meer als leefgebied voor de bijzondere planten en dieren die in dit soort beken thuishoren. We moeten de beken dus aanpassen. Met deze aanpassingen herstellen we ook de balans tussen te nat en te droog. Zeker in Winterswijk, gelegen op het Oost-Nederlands plateau, hebben we met deze problemen te maken. 

Hoe pakken we dit aan?

Om de doelen voor een betere biologische waterkwaliteit te halen voeren we  meerdere projecten uit. Soms doen we dit op onze eigen grond. Soms gebruiken we gronden van particulieren. We pakken de verschillende projecten op verschillende manieren aan. Niet elke beek is hetzelfde. De ondergrond, hoogteverschillen en de omgeving van de beken verschillen. Ook de wensen en eisen die mensen in het gebied hebben zijn niet altijd hetzelfde. Door hier rekening mee te houden willen we maatwerk leveren. De voorbereiding van projecten kost dan ook tijd. We houden daarbij natuurlijk zo veel mogelijk rekening met de wensen van de eigenaar en van anderen in de omgeving. We vinden het belangrijk om hierover in gesprek te zijn met omwonenden en grondgebruikers. Regelmatig hebben we gesprekken aan de keukentafel over maatregelen. Ook organiseren we regelmatig informatiebijeenkomsten over de projecten. 

Projecten in het Achterhoeks Plateau

Kaart met de projecten. 1. Groenlose Slinge- tracé Winterswijk Groenlo; 2. Beurzerbeek bovnlopen; 3. Beurzerbeek benedenloop; 4, Vennevertlosebeek; 5. Waterzuivering Winterswijk; 6. BovenSlinge; 7. Berenschotbrug- Stuw Miste; 8. Stortelersbeek-Landgoed Kreil; 9. Robuust systeemherstel Limbeek en Voorwoold; 10. BovenSlinge gebied; 11. Osinkbeek, Bemersbeek en Schippersbeek

De verschillende projecten in het gebied.

Kaderrichtlijn water voor schoon water

Schoon en gezond water is van groot belang voor mensen, planten en dieren. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het water goed genoeg is hebben de landen in de Europese Unie afspraken gemaakt in de Kaderrichtlijn water (KRW). Waterbeheerders voeren een deel van de maatregelen die Nederland moet nemen uit. In de afspraken in de KRW staat dat wij een aantal beken in het oosten van de Achterhoek moet aanpassen. Dat is nodig om de waterkwaliteit te behalen die we belangrijk vinden voor een schone en gezonde leefomgeving. Voor nu en in de toekomst.

Gebiedsaanpak Vitaal PLatteland Winterswijk

Het waterschap is aangesloten bij de gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk. Daarin bespreken de lokale overheden met gebiedspartijen hoe het gebied moet worden ingericht om te voldoen aan alle opgaven die op het gebied afkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de woningopgave, energie, stikstofbelasting van natuurgebieden, transitie van landbouw en dergelijke. Het gaat ook over dingen die te maken hebben met schoon en gezond water. Denk aan normen voor verontreinigende stoffen uit landbouw, verkeer en industrie. Wij stemmen onze maatregelen natuurlijk goed af met de gebiedsaanpak.