Water in je kruipruimte of kelder

Water in de kruipruimte of kelder komt vaker voor. Een kruipruimte heeft geen vloer en is dus niet waterdicht. Er kan water in staan zonder dat je dit door hebt. Ook water in de kelder komt regelmatig voor. Een kelder hoort wel waterdicht te zijn. Lees op deze pagina wat je kan doen als je water onder je huis hebt.

Water in de kruipruimte is meestal niet erg

Bij een  normale ventilatie zorgt water onder je huis meestal niet voor problemen. Heb je spullen in de kruipruimte staan? Dan kunnen deze natuurlijk nat worden. Staat er altijd water in de kruipruimte? Dan is er meer aan de hand. Lees hieronder wat je dan moet doen. 

Wat kan je zelf doen?

Staat het water in je kruipruimte te hoog? Pomp het water dan weg met bijvoorbeeld een dompelpomp. De bouwmarkt verkoopt dompelpompen. Het water komt wel weer terug zolang het grondwater hoog staat. Je moet dus waarschijnlijk regelmatig pompen.

Er zijn meerdere oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor vocht onder je huis. Bijvoorbeeld een lekkende riolering of waterleiding. Je kan ook een lekke regenpijp hebben. Een andere oorzaak is hoog grondwater. Soms weet je meteen waardoor jij water in je kruipruimte of kelder hebt. Soms is de oorzaak lastig te vinden.  

Schakel hulp in bij vochtproblemen

Denk hierbij aan schimmelplekken of vocht dat door de muur omhoog trekt. Heb je een huurhuis? Dan bel je de verhuurder. Heb je een eigen huis? Bel dan een deskundige. Dat is bijvoorbeeld een loodgieter. Hij kan onderzoeken wat de oorzaak is en wat je moet doen. Je moet maatregelen meestal zelf betalen.

Iedereen in Nederland moet zelf zorgen dat het water in jouw tuin en om jouw huis goed weg kan. Dat geld voor regenwater, grondwater en rioolwater. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor hoe je huis gebouwd is. Dat geldt dus ook voor je kelder en de kruipruimte.

Soms kan de gemeente helpen

Vraag aan je buren of zij ook vocht hebben onder het huis. Hebben al jouw buren ook blijvend last van grondwater in de kruipruimte? Bel dan met de gemeente. De gemeente moet zorgen dat het water op en onder het openbaar terrein goed weg kan. De gemeente gaat ook over de riolering in jouw straat. 

Wij kunnen hoog grondwater niet voorkomen

Wij kunnen het grondwater een beetje sturen. Maar het is geen kraan waar je aan draait. Als het een periode veel regent staat het grondwater hoog. Dat is normaal. Als het een tijd droog is daalt het grondwater weer. Je kruipruimte droogt dan meestal ook weer. 

Lees meer op de website van Infomil

Hier staat veel informatie over overlast door grondwater en wateroverlast. Infomil is een informatiepunt van de Rijksoverheid.

Stel je vraag

Heb je een vraag aan ons? Heb je water in je kelder of kruipruimte? En denk je dat wij hier verantwoordelijk voor zijn? Bel of mail ons dan.

Bellen0314 - 369 369 0314 - 369 369 Stuur e-mail