Werken over de grens

Water houdt zich niet aan grenzen. Overal in de wereld merken we ook de gevolgen van klimaatverandering. Daarom werken we samen met waterorganisaties in het buitenland. Net over de grens maar ook in andere werelddelen.

Duitsland

Een groot deel van het water in onze beken en sloten komt uit Duitsland. Natuurlijk de Rijn, maar bijvoorbeeld ook de Berkel, de Buurserbeek en de Oude IJssel beginnen in Duitsland. Als het hard regent in Duitsland stroomt dat water ook naar ons toe. Als het water in Duitsland vies is heeft dat directe gevolgen voor het water bij ons. En als er in de Alpen veel sneeuw smelt, krijgen we hier hoog water golf. Het is dus heel belangrijk om het waterbeheer op elkaar af te stemmen en steeds in overleg te blijven. Ook op het gebied van klimaat werken we samen aan oplossingen. We voeren projecten uit op het gebied van klimaat. Daarbij leren we zoveel mogelijk van elkaar. Een mooi voorbeeld is het project Waterrobuuste steden. Alleen gaat het vaak sneller, maar samen komen we verder.

Blue Deal

Overal ter wereld merken waterorganisaties de gevolgen van klimaatverandering. Daarom is er een toenemende vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer. En dat is precies wat de Nederlandse waterschappen te bieden hebben. Maar behalve het delen van de eigen kennis, halen we ook kennis op. Zo hebben landen als Mozambique al veel meer ervaring met droogte, iets wat in Nederland relatief nieuw is. Wij zijn actief in Mozambique en Colombia.